Kasvatus

Miusta

Olen kuuskyt luvun kasvatti, kotoisin pienestä Etelä-Karjalaisesta kauppalasta, Lauritsalasta. Monen mutkan kautta päätynyt Itäiselle Uudellemaalle Pornaisiin.

Ensimmäinen koira elämääni tuli kevät-talvella 1975, beagle narttu Ara Bella (28.12.1974-30.3.1983). Bellasta oli tarkoitus tulla isälleni kaveri jänismetsälle, toisin kuitenkin kävi. Bella eli elämänsä kotikoirana ja äitini uskollisena lenkkikaverina. Bella jäi junan alle ajaessaan jänistä, muistan kuin eilisen päivän sen menettämisen tuskan. Muutamaa kuukautta myöhemmin meille saapui maailman ihanin Penu, beaglen ja karhukoiran sekoitus. Penu myös eli perhekoirana. Vein Penun äitini pyynnöstä 28.12.1994 viimeiselle matkalle, Penulla oli iso kasvain vatsassa. Silloin päätin ettei miun elämään tule yhtään koiraa, en kestä sitä luopumisen tuskaa!

Penu jätti kuitenkin niin ison kaipauksen koiriin ettei mitään rajaa. Elin kuitenkin oman elämäni ruuhkavuosia ja koiran ottamista piti hieman lykätä. Vuonna 2001 meille kuitenkin muutti lk-cihu herra Rockyja muutamaa kuukautta myöhemmin lk-cihu neito Pilkku. Nämä tulivat puhtaasti perhekoiriksi ja liikuttajiksi vastapainoksi taksinkuljettajan työhön. Myöhemmin tuli vielä pk-cihu herrat Tofu ja Choco.

Ensimmäinen noutaja, musta käy.labbis narttu Blägi saapui meidän elämään syksyllä 2010 Keskimmäisen lapseni toko koiraksi. Blägi on luonteeltaan maailman ihanin ja johtajuutta huokuva neiti joka pitää lauman lempeästi ruodussa. Blägin saavuttua SE kipinä syttyi isoksi roihuksi. Elin kuitenkin kolmen teinin ja taksinkuljettajan työn hektistä aikaa. Roihu paloi sisälläni ja odotti omaa aikaansa.

Seuraavana syksynä 2011 meille saapui ensimmäinen tolleri Sera, samaiselle lapselle agility koiraksi. Miulta meni ensimmäinen vuosi Seran kanssa opettelussa. En tykännyt yhtään sen luoteesta, en jaksanut moista AD/HD koiraa. Seran ollessa n. 1v lähdin sen kanssa pyörällä uimaan. Sillä reissulla rakkautemme syttyi, niinkuin syttyi myös rakkaus rotuun!

Vappuna 2014 elämääni saapui elämäni koira Riemu, ihka oma tollerini. Silloin sai väistyä muuri ympäriltäni, pystyin antautumaan täysin Riemun vietäväksi! Olin niin onnellinen Riemun kiinnostuksesta yhteiseen tekemiseen ja rodunomaisiin lajeihin jotka ovat sydäntäni lähellä. Samalla myös alkoi itää kiinnostus kasvattamisesta. Riemun myötä myös Blägi ja Sera pääsivät tutustumaan vaakkujen ihmeelliseen maailmaan. Matkan varrella ollaan tutustuttu moneen tolleristiin ja saatu heidän kanssaa viettää ikimuistoisia hetkiä milloin missäkin metsässä piilottelemassa vaakkuja tai vetelemässä veristä sientä perässä.

Ikuisesti olen kiitollinen ystävälleni jonka sanat jäivät kaikumaan korviini mitä hän sanoi kun Riemu oli pentu. ”Anna olla rauhassa pentu, opeta vain pakolliset ja nekin leikin varjolla.” Tällä ajatuksella ollaan menty, enkä ole katunut!

Riemun kanssa käyty harvakseltaan näyttelyissä, en ole yhtään näyttely ihminen. Pakolliset riittää meille jos mielii valioitua harrastuksissaan. Taipparit Riemu suoritti ensi yrittämällä syksyllä 2016 ja kesällä 2017 Riemu sai nimensä eteen lyhenteen FI JVA.

Juuri ennen joulua 2016 pääsimme muuttamaan Vantaalta Pornaisiin omakotitaloon. Meillä on treenimaastot käden ulottuvilla, omasta pihasta päästään kävelemään suoraan metsään. Missä voimme harrastaa kaikkea mikä liittyy koiraharrastuksiimme. Sekä oikeus järjestää treenejä ja koulutuksia lähi pelloillamme. Loppu vuodesta 2016 Riemun kasvattaja otti yhteyttä, tiedustellakseen haluanko häneltä vielä yhden koiran. Häneltä tuli niin kaunis ele ja pyyntö, etten voinut kieltäytyä. Näin meille muutti kevät talvella 2017 Raiku sijoitukseen.

25.2.2018 suoritin Kennelliiton kasvattajan peruskurssin hyväksytysti ja Metsäloisteen- kennelnimi myönnettiin 11.6.2018. Olen myös Mejä koetoimitsija.

Syksyllä 2018 sain MH-luonnekuvaus toimihenkilön pätevyyden.

 


Kasvatus

Tavoitteni on kasvattaa pienimuotoisesti terveitä, hyväluonteisia ja hyvät taipumuksen omaavia harrastuskoiria. Joilla voi harrastaa rodunomaisia lajeja sekä käyttää käytännön metsällä.

Mitä odotan pennunostajilta?

 • Toivon pennunostajalta sitoutumista PEVISA tutkimuksiin 1,5-2v. Lonkat, kyynärät ja silmänpeilaus.
 • Arvostan yhteydenpitoa läpi koiran elämän kaaren, niin iloissa kuin suruissa.
 • Avoimuutta ja rehellisyyttä koiran terveyteen liittyvissä asioissa.
 • Toivon muutamaa näyttelyssä käyntiä.
 • Etusijalla kodit jossa harrastetaan aktiivisesti. Toivon että olet kiinnostunut rodunomaisista lajeista. Toiveena myös taipumuskokeen suorittaminen hyväksytysti.

Mitä annan pennunostajalle?

 • Pennut luovutetaan 8-viikkoisina eläinlääkärin tarkastamina, sirutettuina ja useasti madotettuina.
 • Rekisteröitynä Suomen Kennelliittoon.
 • Liitän pennunostajat Novascotiannoutajat ry:n pentujäseniksi 1vuodeksi.
 • Järjestän pentutapaamisia, tirppastartin, yhteisiä treenejä/koulutuksia, opastan MEJÄ:n saloihin. Olen valmis maksamaan hyväksytysti suoritetun taipumuskokeen.
 • Eliniäisen tuen.
 • Pentupakettiin laitan mukaan ruokaa, lelun, noutajataluttimen, dummyn, pillin, tolleri-infon, pienen oppaan noutajan koulutukseen.
 • Pennut kasvavat kodin normaalien äänien ympäröimänä, saavat tottua toisiin koiriin ja ihmisiin, tottuvat käsittelyihin ja hoitotoimenpiteisiin, pääsevät tutustumaan riistaan, pihalle pääsevät säiden sallimissa rajoissa ja tottuvat autoiluun.